Magamról

Lena_1200_800

LEHOCZKY LÉNA VAGYOK. LAKBERENDEZŐ.

Beleszeretős otthonokat, menő irodákat, gyönyörű szalonokat, különleges kávézókat tervezek és alkotok.

A kezem közül kikerülő lakások szeretet- és életteliek, igényes stílus, finom ízlésesség és elegancia jellemző rájuk. Belépnek oda ismerősök, barátok, megrendelők és vevők – és beleszeretnek.

Az otthon a megnyugvásunk helyszíne. A feng shui elmélete szerint az otthonunkba a bejárati ajtón keresztül lépnek be a támogató energiák, így figyelek arra is, hogy szép és rendezett legyen az előszoba.Szeretem, ha nagy a családi, közösségi tér, a nappali-étkező-konyha funkciókban. Vallom, hogy a ház szíve a családi étkező asztal, ahol mindent meg tudunk beszélni. Fontos, hogy önmagunk is lehessünk otthon – a saját szobánk, egy kis zug, az intim szféránk ugyanúgy alapja a kiegyensúlyozott lelkiállapotunknak.

Az irodákban minden négyzetcentiméter összhangban van a vállalati arculattal, továbbá figyelünk az ügyfélélményre, a dolgozói motivációra, a munkáltatói márka értékeinek kommunikációjára. Vállalkozások márkáit fejlesztem tovább azáltal, hogy az esztétikus, praktikus és kényelmes munkahely a vállalat magas professzionalizmusát, értékrendjét sugallja ügyfelek és dolgozók számára.

A minimáltól a mid century designon át a rusztikusig szívesen alkotok bármilyen stílusban, akár kombinálom is azokat az eklektika jegyében. Az ügyfeleimből indulok ki, meghallom igényeiket, meglátom stílusukat, megértem életvitelüket. Egymást inspirálva közösen alkotjuk meg az élhető, praktikus, harmonikus otthont. Ügyfeleim életébe nyerek bepillantást, és azon vagyok, hogy életüket a kedvesség energiájával megtámogatva egy még magasabb szintre emeljem. Sok olyan ötletet mutatok, amelytől megdobban a szív - hisz szeretetből árad minden belőlem ...

Kompozícióban gondolkodom. Egyensúlyt hozok létre a terekben, játszva hangsúlyokkal, méretekkel, elhelyezéssel, színekkel, formákkal, bútorokkal, kiegészítőkkel, burkolatokkal, világítással. Fókuszpontok megalkotására törekszem az egyes helyiségekben. Motívumokat, színeket szeretek következetesen végigvinni az enteriőrben. Sokféle színt, színkombinációt szeretek, előszeretettel a lágyabbakat választom. Vonzanak a bátor megoldások, a váratlan ötletek.

Mindenem a design, az esztétikum. Beleszülettem a kifinomult alkotásba. A gyerekkoromat meghatározta, hogy anyukámmal együtt szabtunk-varrtunk. Alig vártam, hogy ismét elmenjünk a körúti és Petőfi Sándor utcai textilboltokba. Szentpétervárott a nagymamám kötni tanított. Bújtam a Burda magazint, fantáziáltam ruhákról, új kreációk skicceit rajzoltam, kollekciók készültek Barbie babáimnak – egyszóval designer szerettem volna lenni. Anyukámmal rendszeresen átrendeztük otthonunkat, tapétáztunk, lambériáztunk, függönyöket és párnákat varrtunk.

… És aztán egy nagyon kacskaringós út vezetett el 2012-ig, amióta professzionálisan elkezdtem lakberendezőként létezni.

Szüleim hatására egyszerre van meg bennem a reál dolgok és művészetek iránti nyitottság. Gimnázium után a művészet irányába indultam el, filmesztéta szerettem volna lenni, de ebből gyorsan kiábrándultam. Egyrészt az egyetem nagy csalódás volt, másrészt pont ebben az időben váltak a szüleim. Anyukám példáján keresztül szembesültem azzal a kérdéssel, hogy egyedülálló nőként, bölcsész fizetésből milyen nehéz lenne önállóan megélnem. Így elkanyarodtam a korábbi vágyaimtól, felhoztam magam matekból, és felvételiztem a budapesti Közgázra – apukám nyomdokain haladva. Emlékszem, a Rajk László Szakkollégiumban tanultam meg falat festeni – az augusztus végi szobaelosztások után mindenki újrafestette szobáját.

A marketing iránti érdeklődésem az egyetemen alakult ki, és diplomázás után dohányiparban, majd a gyógyszeriparban dolgoztam marketingesként négy éven át. A lakberendezés is régóta bennem motoszkált már akkoriban. De ezek csak álmok voltak, éveken át nem történt semmi, hiszen volt egy jól fizető állásom, amiben sikeres voltam.

Felnőttkorunk egyik nagy feladata, hogy megpróbáljunk visszaemlékezni arra, kik is szerettünk volna lenni gyerekként. Már igen korán megmutatkozik egy gyereknél, hogy mivégre jött a világra, milyen is ő valójában. Sokszor elfeledkezünk róla, mert a társadalom mást vár el, szüleink mást javasolnak a legjobb szándékkal, vagy más irányba sodor minket az élet.

Mind a mai napig tanulom, hogy mennyire hagyatkozzak az intuiciómra. Igyekszem is minél jobban felerősíteni a belső hangom, és azt követni a döntéseimben. Az első lépést várandósan, Bálinttal a hasamban tettem meg 2005-ben, beiratkoztam egy tanfolyamra. Ezt több tanfolyam és workshop követte, itthon, Angliában és a New York Institute of Art + Design iskolájában. Közben 2012-ben megalapítottam saját márkámat, Lenoushka néven először lakástextilkollekciók tervezésébe és gyártásába fogtam bele, és onnan haladtam tovább a klasszikus lakberendezés irányába. Mára elmondhatom, hogy számos otthon, iroda, szalon megalkotásán dolgoztam.

Szívemből, szenvedélyből, a legbelső szeretetemből és a legmagasabb igényességből jön az, amit csinálok nap mint nap. Azt mondják, gyorsan fejlődöm, nagyokat haladok. Az utamon sokan kísérnek. Sokat köszönhetek barátoknak, szerelmeimnek, gyermekeimnek, segítőimnek, spirituális tanítóimnak, szakmai mentoraimnak, kollégáknak, partnereknek. Nélkülük nem lennék az, aki.

ITT ÍRTAK RÓLAM

ujraterveztemlogo 250
Magyar