Egy pici Anglia Zuglóban

Stílusos enteriőr és wellness egyesítve
2024 június 18.
Budapesti lakás hétvégékre
2024 július 3.
Luxuslakás 3D látványtervei
2018 július 16.
LENABEAUTY
2018 április 8.

EGY PICI ANGLIA ZUGLÓBAN

Klasszikus-eklektikus stílus, különféle bútorok és kiegészítők, pasztell színek, függönyök kézműves hajtásokkal, sok-sok apró ötlet harmóniája – ez jellemző az angol lakberendezésre, mely egy budapesti társasházi lakásban öltött testet.


A fiatal pár, Rita és Attila nemrég vette meg a közel 70 négyzetméteres, erkélyes, társasházi lakásukat Zuglóban. A már használt ingatlan alaprajzához nem, stílusához annál inkább hozzá kellett nyúlni. Határozott elképzelésük volt, mely megvalósításához a segítségemet kérték. A házaspár több évet töltött Angliában, mely idő alatt beleszerettek az angol lakberendezésbe. Ezt a klasszikus-eklektikus stílust szerették volna zuglói lakásukban megvalósítani.


A felújítás során semleges, halvány tejeskávé-színűek lettek a falak a nappali-étkező-konyhában, a dolgozóban és a közlekedőkben, mindenhol fehér stukkóval kiegészülve. Rusztikus lett a padló, mellyel szépen harmonizál a tipikusan angol klasszikus, fehér parkettaszegély. A bútorok, a kandalló és a kilim szőnyeg is natúr színűek, mégis játékosak. Az angol nappalikhoz hasonlóan a kanapé és a fotelek különböző árnyalatúak, más-más kollekciókból lettek kiválasztva. A rusztikus konyhabútorhoz jól passzol az étkezőbútor, melyet egy egri régiség kereskedő újított fel. Ezt a natúr színvilágot a sötétzöld árnyalatai frissítik fel: az angolszász kézműves technikával készült, zöld csíkos függönyök és bogyós elkötők – melyeket én készítettem –, a bájos kerámialámpa és étkészlet (a csókakői kézműves Ediceramics alkotása). Szintén az angol eklektikára jellemzően a lámpák más-más stílusúak, mégis nagyon jól illeszkednek az enteriőrbe. A konyhában Tilka-féle textilkábeleken indusztriális izzók lógnak, a tésztaszűrő lyukain játékosan szűrődik át a fény a mennyezetre, az állólámpák az Ecser piacról kerültek ide és kaptak új, IKEA-lámpaernyőket.


Minden angol konyhában mosogatás közben kiláthatunk a kertbe vagy teraszra: itt egy kedves picike erkélyt láthatunk, filigrán fabútorokkal, sok-sok kaspóval és az elmaradhatatlan gumicsizmával.


A nyugalmat árasztó hálószobában a halvány mohazöld uralkodik, kedves és visszafogott „bogyós” tapétával Angliából, kiegészülve fehér klasszikus IKEA-bútorokkal. Az ágyat a háziasszony maga antikolta Annie-Sloan-féle fehér krétafestékkel. A harmóniát a finom, baldachint idéző fényáteresztő függönyök teszik teljessé. Kis bordó foltok színesítik ezt a pasztell színvilágot: a lámpaernyők, a kis képkeretek, az éjjeliszekrény, pár kedves emléket felidéző dísztárgy.


A pici fürdőszobát a mostanában igen népszerű cementlapokkal burkolták: a különféle geometrikus minták a lakás többi pontján tapasztalt játékos eklektikát hozzák vissza. A klasszikus stílus jegyében választották a fürdőszoba-bútort, szanitert és lámpát.